Obchodník roku junior: Práce vás musí bavit a musíte chtít, pak můžete být nejlepší

Ty nejúspěšnější zaměstnance neodměňujeme pouze slovy a dobrou výplatou, ale i věcnými cenami. První místo v soutěži oceňující nejlepší obchodníky roku obsadil Erik Růžička z brněnské pobočky. Uspěl v kategorii juniorních obchodníků, do ATLASu nastoupil před rokem. A jak se mu povedlo stát obchodníkem roku 2022? Co si odnesl za ceny? A jak ho baví práce obchodního zástupce? Podívejte se na videorozhovor, přepis rozhovoru si můžete přečíst níže.

Eriku, jak jsi objevil ATLAS? V čem tě pracovní nabídka oslovila?

Na firmu ATLAS jsem narazil přes internet, když jsem hledal jinou pracovní možnost než v bance, ve které jsem tehdy pracoval. Z inzerátu jsem měl pocit, že se tady budu moci rozvíjet v obchodním jednání. A dlouhodobě jsem chtěl dělat obchod na osobní úrovni. Nejenom přes telefon, jak tomu bylo třeba v bance, ale spíš mě lákalo vyjet do terénu a poznat manažery a ředitele firem. Chtěl jsem se naučit obchodovat s lidmi ve firemním prostředí.

Jak probíhalo výběrové řízení?

Výběrové řízení bylo na hodně vysoké úrovni od začátku až do konce. Jak od personalistky, se kterou jsem se setkal jako první, až po vysokou úroveň pana obchodního ředitele, kterého jsem měl tu čest poznat. Je to člověk na svém místě. I proto mě práce zaujala.

Jaké byly první dny v ATLASu?

Zajímavé. Pro mě bylo všechno nové. Ale tím, že mi byl určený pan školitel, který se mnou jezdil, tak to nebylo nic náročného. Spíš jsem ze začátku poslouchal, jak trenér vede obchodní jednání a teprve poté jsem zkoušel více mluvit i já. Od trenéra jsem měl zpětnou vazbu, říkal mi, co jsem mohl říct jinak, nebo kdy jsem měl mlčet a více poslouchat, nejenom neustále mluvit. Školitel mě provedl celým adaptačním procesem.

Jak bys zhodnotil první měsíce ve firmě?

Super v náplni práce a super v tom, že to není nic náročného, protože máte pořád při sobě člověka, našeho mentora, který vás dokáže vše naučit a dokáže podpořit.

Co tě baví na práci obchodníka?

Jednání s lidmi, vyjednávání o ceně a hledání potřeb zákazníka. Baví mě zjistit potřebu zákazníka a následně ji uspokojit pomocí našich produktů.

Stal ses junior obchodníkem roku, gratulujeme! Jak se ti to povedlo a bylo to těžké?

Tvrdou prací, neustálým učením a chtěním. Chtít, to je za mě asi to nejdůležitější. Není to asi nic jednoduchého, neřekl bych, že úplně každý se může stát tím nejlepším obchodníkem. Musí chtít. Když bude chtít, tak se jím může stát. Když nebude chtít, tak ne. Mě ta práce baví. Baví mě se zlepšovat, a to je asi to nejdůležitější. Musí vás to bavit a musíte chtít, pak to půjde.

Co sis odnesl za ceny v obchodní soutěži?

Odnesl jsem si CCS kartu, tedy kartu na benzín pro osobní účely, a elektrickou koloběžku.

Jak se vzděláváš? A je to pro obchod důležité?

Stoprocentně to je důležité. Já osobně se vzdělávám pomocí knížek a pomocí seminářů. Buď online anebo prezenčně. Zajímají mě tipy od lidí, kteří dělají obchod dlouhodobě. Vzdělávám se, jak lépe prodávat, jak poslouchat klienta, jak lépe vycítit potřeby a jak lépe naslouchat. To je totiž rozdíl mezi posloucháním a nasloucháním. Někdo umí poslouchat, ale neumí naslouchat.

Jaké máš plány do budoucna?

Když se zadaří, chtěl bych se i letos umístit na první příčce obchodníka roku. Ale už ne v kategorii junior, protože tam už nepatřím, ale jako seniorní obchodník. Chtěl bych vyhrát první místo obchodníka za celou firmu. Věřím, že na to mám, teď už to stačí jen dokázat.

A otázka na závěr, jak trávíš volný čas? 😊

Práci vyvažuji sportem. Chodím cvičit, dělám thajský box a hraju basketbal. S přítelkyní si občas chodíme zaběhat.

Rok 2023 je před námi. Chcete být u toho? Rádi vás přivítáme k nám do týmu, máme hned několik otevřených pozic. Podívejte se, co vše nabízíme. 😊