Strašák jménem datová schránka? S naším softwarem vůbec ne

Datová schránka neboli datovka. Jaké jsou její výhody, jaké problémy řeší firmy s běžnou datovou schránkou a proč je náš produkt Manažer datových schránek užitečným pomocníkem. Nejen na tyto otázky zodpoví trenér obchodníků Tomáš Nohel.

Tomi, co je to datová schránka?

Datová schránka je elektronická podoba poštovní schránky. Nahrazuje papírovou komunikaci a klasické dopisy. Zjednodušeně řečeno, funguje podobně jako e-mail. Ze zákona ji využívají firmy, od tohoto roku se navíc povinnost vztahuje i na fyzické podnikající osoby. A od dalšího roku ji budeme využívat všichni, tedy i fyzické osoby.

V médiích jsme zaznamenali vlnu rozpačitých reakcí ohledně datových schránek. Čím je to způsobeno?

Lidé nemají rádi změny. Strach plyne často z řad fyzických osob, pro které je datovka něco nového, neznají její přínosy a třeba ani pravidelně nepracují s počítačem. Mezi výhody datové schránky přitom patří úspora peněz a času. Komunikace s úřady je přes datovku zdarma, neplatí se tedy žádné poštovné. Stejně tak lidé nemusí stát frontu na poště nebo řešit provozní dobu úřadu. Obchodníci v ATLASu komunikují ale pouze z firemními zákazníky, kteří jsou na práci s datovou schránkou zvyklí.

Na co využívají datovou schránku firmy?

Firmy ji využívají na komunikaci s úřady. Komunikují pomocí ní ale i s ostatními firmami, používají ji například na posílání faktur.

ATLAS prodává aplikaci Manažer datových schránek. K čemu software slouží?

Manažer datových schránek je řešením pro firmy a podnikatele, kteří potřebují více než může nabídnout běžná datová schránka. Ve srovnání s běžně používaným klientem od České pošty nabízí spoustu výhod. Mezi plusy našeho produktu patří například neomezená archivace, možnost pracovat s více schránkami naráz, pouze jedno přihlašování do více datových schránek, fulltextové vyhledávání nejen ve veškerých parametrech datové zprávy, ale rovněž v obsahu příloh nebo třeba možnost odesílat zprávy, aniž by se zprávy přijímaly.

Jaké problémy řeší firmy s běžnou datovou schránkou od České pošty?

Zákazníci často u běžné datové schránky řeší ztrátu dat a mazání zpráv po devadesáti dnech. Problém je to často u odeslané pošty, třeba u daňového přiznání, které se musí archivovat. Firmy pak nemají dokument v originále. U našeho softwaru ale zprávy zůstávají a nemizí.

Dalším problémem bývá, že při každém přihlášení do běžné datovky se veškerá pošta bere jako automaticky doručená. A začínají běžet lhůty, které ze zaslaného dokumentu plynou, což nemusí být vždy chtěné. Přes Manažera datových schránek lze zprávu odeslat, aniž by se příchozí zprávy automaticky doručily.

A pak také firmy řeší třeba problémy s přihlašováním, což ale zase opět řeší náš systém.

Čeho si zákazníci na Manažerovi datových schránek nejvíce cení?

Jednoduchosti, intuitivní obsluhy a vysoké úrovni zabezpečení a různých práv přístupů k datovým zprávám. Manažer datových schránek je dobrý pomocník při práci s datovkou.

A poslední otázka. Jaké firmy aplikaci Manažera datových schránek využívají?

Mezi naše zákazníky patří jak velké, tak malé a střední firmy. Dneska spravujeme více než třicet tisíc datových schránek našich klientů, což z nás dělá jedničku na českém trhu mezi komerčními aplikacemi pro řízení datových schránek. Manažer datových schránek je jeden z našich neprodávanějších a nejžádanějších produktů. Mezi zákazníky patří Kiwi, Vincentka, DEK, Arriva, Člověk v tísni a další.

Tomáš: Manažer týmu a trenér obchodních dovedností.

Tomáš začínal v ATLASu před devíti lety. Pracoval na pozici obchodníka, nyní má na starosti školení a mentoring pro Firemní reprezentanty na brněnské pobočce. Nejvíce ho na práci baví noví kolegové, jejich posouvání a jejich úspěch. Také oceňuje široké spektrum klientů ATLASu a různorodou náplň práce.

A co k Manažerovi datových schránek říká Jiří Pěnčík, náš odborník na vzdálený prodej? Podívejte se na video.

K datových schránkám se vyjadřuje v médiích i generální ředitel ATLASu Michal Kocanda. ↓

Láká vás prodej Manažera datových schránek? Rádi vás přivítáme k nám do týmu, máme hned několik otevřených pozic. Podívejte se, co vše nabízíme. 😊